15 Ocak 2011 Cumartesi

Yıkım ; yeni varoluştan önce ruhsal imha




Şehvet çağında "uyanık" görünmek! // Borges Defteri

Toplumun değişik ama etkin, dinamik katmanları ve Zihinselliğin kontrol altında tutulduğu, tutulmaya çalışıldığı odaları:
1-"sanatçılar".. 2-"üniversite öğretim üyeleri".. 3-"gazeteciler, köşe yazarları"..4-"üniversite öğrencileri"..vs.. "gündemsiz" bir siz ve "bir gün" onların nezdinde bir hiç sayılmanıza vesiledir!..psikoteknik laboratuarın eminyet supabları saat gibi çalışıyor..Sonuç? -HİÇ! ve kadim alışkanlık: iç çekmek! Estetik açıdan "şehvetli" bir çağ ve herkesin görünürde uyanmış (mış) gibi davranması..
Aslında her şey yüzeyde olup bitiyor, derinlik sarhoşuluğu da "işlerine" yaramaz.
Şimdi haykırın: hani bir "sen" vardı senden "içeri"; sonra anımsa Oedipus kompleksi ve "devlet" aygıtı kavramını, Spinoza'yı o yalnız münzeviyi de hatırla:"devlet, bir civitastır" dediğini..
Gözlem yapmanız ve özgür kalmanız isteniyor, dışınızdaki "aygıtlar" ve içinizdeki estetik katkı maddesi bundan sorumludur.
Bu disiplin devam ettiği sürece toplum mühendisliği anlam kazanacak. Biricik hakimiyet olacaktır ve herkes ona boyun eğecek, işte bu tür politik bir bedene hangi ismi isterseniz onu siz yapıştırın, o zaten kendi kendine "demokrasi" diyor, yeter ki "itaat" problemine denklem aramayın.
Mermanvari bir diyalektik bakış, aklın hükmünden kuşkuya kapılan soru sormayı ertelemeyen bir "divane sufi" bakışı da uç noktada durmakla eşdeğerdir, siperlerden siper seçmeniz gerekiyor(muş)....
ya irade? "özgür" türevinden?
irade düşüncenin sadece bir modusu olduğu içindir ki nedensiz olmaz, olmamalı hiç bir natura, naturans...
şimdi defterin profil resmindeki bir ibare belki daha da anlaşılır olur:"memoris of destruction", ya da eskiyi, köhnemişi sök(de-construction) onun parçalarıyla yeni yollar keşf et(mek).
bize düşen mesle ya da hepimize düşen elmaya geldik...
"homo cogitat"-(insan düşünür).


"Senin kafiyende aslında
kendimi arıyorum
yeni bir kafiye bulamasam da seninkini
böylece önce manayı sonra da
kendimi bulurum.
Aslında hiç bir ses iki defa titreşmez."-Goethe

Borges Defteri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder